2010-04-17

TPB domen och det gångna året.

Den 17 april 2009 föll domen mot killarna kring TPB. Snart är det dags för etapp två, men inte förrän efter riksdagsvalet naturligtvis. Det kan jag i och för sig förstå, då det är sunt förnuft att lägga en potentiell valbomb åt sidan, men det är lite väl genomskinligt enligt mitt tycke.

Vad som är intressant är dock vad som hänt under året som gått. De etablerade vid maktens korridorer verkar inte ha tagit till sig av någon kritik som riktats till dem, utan fortsäter att dra åt strypsnaran på Sveriges befolkning. Vare sig det sker på grund av lobbying från ekonomiska intressen, okunskap, rädsla eller kontrollbehov så är det en utveckling man lätt kan se inte är speciellt önskvärd.

* Misstänkta brottslingar skall medelst ”skampålemodellen” straffas och offentliggöras, enligt ett nu mer eller mindre lyckat ”pudlande” från allas vår Fru Justitieminister.

*”Nakenfotografering” skall bli standard på våra flygplatser, allt för att stävja alla de terroristattacker sverige får utstå, eller hur det nu är. Jag kan inte på rak arm påminna mig om något nyligen utfört dåd i sverige.

*Acta förhandlingar sker i hemlighet runt om i världen, men här finns en ljusning i det att parlamentet sätter ned foten och kräver full insyn, och i dagsläget ser det ut som om de officiella Actahandlingarna äntligen ser dagens ljus.

*Jim Keyzer återvänder efter en fulföljd praktiktjänst hos Warner Brothers, samt att det uppdagas att en av domarna som dömde killarna i tidigare sagda rättegång kan vara jävig då han är involverad i en upphovsrättsförening.

*Barn skall, enligt vad som nu mer kallas för "barnkisslagen" kunna kläs av och tvingas urinera i muggar vilka sedan skall genomgå kliniska tester så att de inte innehåller olagliga substanser. Detta utan förälder eller annan målsmans kännedom och godkännande.

*SJ inför personliga biljetter under förespegling att billiga biljetter florerar på svarta marknaden. I dag verkar datainspektionen godta detta medan det utreds om de billiga biljetterna verkligen existerar.

*FRA lagen träder i funktion, trots nertystad debatt och ljudliga protester. ”Beslutet är ju fattat.” –Reinfeldt.

*Censur av internet förespråkas ivrigt av moralpaniska skäl. På tal om censur så verkar en debattartikel om detta ämne skrivet av Rick Falkvinge censurerats från Aftonbladet. (EDIT: Artikeln är nu återpublicerad, och Rick Falkvinge återger en rapportering av det inträffade på sin blog.)

Även där jag bor har det åtminstone skett en sak värd att nämna.

*Det är nu mer eller mindre omöjligt att färdas anonymt med lokaltrafiken då de avskaffat möjligheten att betala kontant på bussar och tåg i regionen. (Edit: Anonymitet är fortfarande möjligt, om än försvårat.)

Trenden verkar peka åt ett håll, och inte är det en vacker syn. Om man tänker på talesättet om kedjan och den svaga länken så finner jag här väldigt många rostiga länkar, och personligen så undrar jag vad som komma skall om kedjan slutligen brister.