2010-01-31

Förblindad byråkrati..

I bland kan man undra hur det står till i vårt överbyråkratiska Sverige. Jag blev inte så lite förfärad över hur Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, sammanställer ett "instrument" som skall ligga till grund för hur försäkringskassan skall bedöma i vilken omfattning personer med diverse handikapp är i behov av personlig assistans.

Via Scaber Nestor läser jag om det förslag som tagits fram, och frågan som ställs är väl befogad. Hade de själva underkastat sig detta ”instrument”?

Scaber länkar till Svensk Handikapptidskrift som beskriver vad detta inbegriper.

För varje punkt i det 91 sidor långa dokumentet ska den sökande uppge hur många gånger per dag, kväll och natt ett behov uppstår och hur många minuter varje insats tar.

Under punkt två i instrumentet ska den sökande redogöra för sitt behov av hjälp med kroppsvård. Här ska bland annat specificeras vilken assistans man behöver för att sköta "hud, ansikte, tänder, hårbotten, naglar och könsorgan".

Under 24 punkter ska den som söker assistans beskriva sitt behov av hjälp med allt från att sköta sin hud (i detta ingår bland annat att ta bort liktornar och sätta på kosmetika) och ta hand om sitt hår (inkluderar hår i ansiktet och på huvudet) till hjälp vid toalettbesök (här ska man enligt Socialstyrelsen särskilt tänka på hjälp med "kateter, blöja, lavemang etc") och hur man klarar av att sköta sin hälsa (här ska bland annat redogöras för om man kan upprätthålla en balanserad diet eller klarar att ha säkra sexualvanor).


Detta är så fruktansvärt integritetskränkande att jag i det närmsta saknar ord! Vilken normalt funtad människa skulle vilja underkasta sig en sådan behandling? Och att då påtvinga detta på människor som är i någon form av beroendeställning för att kunna leva sina liv inom någorlunda normala förutsättningar?

Man kan ju fråga sig vilket dokument det är som undersöker om någon behöver assistans med att fylla i det 91 SIDOR långa dokumentet?

Jag har full förståelse för att Handikapp och brukarrörelsen lämnar samarbetet, som dhr nämner.

Tack Scaber, för länkarna.

2010-01-20

Utkast till partiprogram för Piratpartiet i Västra Götaland inför Regionvalet 2010

Arbetet tycks pågå för fullt för att ta fram en bärande valplatform, och som det ser ut så är det en gedigen sådan. Många bra punkter tas upp som kan bära lokalpolitiken framåt i regionen.

Full insyn och påverkansmöjlighet

* Alla offentliga register och handlingar inom offentlig verksamhet skall tillgängliggöras via Internet och under lämplig Creative Commons licens.


* Det ska vara enkelt för invånarna att via Internet kunna framföra sin åsikt om förslag och beslut till ledamöterna i Regionfullmäktige.


* Ledamöter i Regionfullmäktige skall uppmuntras att med den nya informationsteknologin både ta del av och besvara invånarnas åsikter om aktuella frågor inom Regionpolitiken.


Denna punkt ser jag som ett stort steg mot en mer öppen politik, och skulle komma att bli en stor styrka för både utveckling och individuellt gehör innom dialog och debatt.

2010-01-19

Mikael Nordfeldths ord om tillslaget.

Mikael har skrivit om turerna kring vad som inledningsvis hänt.

Jag tycker lokalägarna och polisens agerande luktar lite skumt, efter att ha läst vad som hänt, men jag är inte insatt nog för att veta hur sådana tillslag får gå till. Det jag misstänker är att polisen enbart får göra husransakan om det föreligger brott som kan ge fängelse, men det kan ju finnas undantag naturligtvis.

Det skall bli intressant att följa detta, och jag hoppas att det löser sig för Mikael på bästa sätt.

UPPDATERING: Mikael skriver i mer detalj vad som händer kring tillslaget.

Riksdagskandidats kontor raidat.

Saxat ett inlägg från PP:s vice partiledare, Anna Trobergs, blogg.

"Undrar om det kommer bli vanligt med FB-statusar av det här slaget:
“Polisen raidade mitt kontor på Hamnmagasinet imorse. Ingen har kontaktat mig. Anledningen? Umeå kommuns IT-kontor polisanmälde “pga mycket trafik mot ett IP-nummer” (krypterad VPN-tunnel).”
Den här fb-statusen kommer från Mikael Nordfeldth. Hans blogg går inte att nå nu. Men det kanske inte är så konstigt… Ska bli intressant att se vad det blir av detta. Just nu försöker jag och andra att få fram lite mer info.

UPPDATERING: Och här kommer en kort kommentar från Mikael själv: “Dom tog med sig alla datorena som var igång, och min laptop. Men dom lät de anstängda datorena vara kvar.”

Vad ska man säga? Att ta någons laptop är lägre än Glocalnet."


Jag undrar vad som pågår. Mikael Nordfeldth är en av PP:s riksdagskandidater och är/har varit aktiv innom Ung Pirat som sekreterare. Hans blogg går i skrivande stund fortfarande inte att nå.

Jag tänker inte komma med några spekulationer, även om de tränger i mitt huvud. Vi får se tids nog, när vi vet mer.

2010-01-17

PP, kunskap ochEmpiriska fakta.

Christian Engström skriver lite om piratpartiets kunskapssyn. Jag var själv inne på det spåret när jag skrev en bloggpost på PP-bloggen, även om det då mest var galla med smak av frustration jag spottade ur mig i samband med FRA och ipred debatten.

Empiriska ovedersägliga bevis, fakta och kuskap ger förståelsen som är grunden till korrekta beslut och borde alltid gå före spekulationer och egenintressen innom politiken.

Denna syn är en av de anledningar till att jag stödjer Piratpartiet, kanske den största. Därför får de min röst i riksdagsvalet detta år, 2010.

2010-01-16

Fartkameror, Ris eller Ros?

Jag har funderat en del över fenomenet fartkameror. De svärs över av gemene man, men hyllas ofta av media. Vad jag däremot inte sett är en svensk studie, något jag kan ha missat naturligtvis, som visar fartkamerors inverkan på olycksrisker. Jag hittade däremot lite undersökningar som var mycket förvånande, men ändå i linje med vad jag själv upplever när jag passerar fartkameror på vägen. Dessa undersökningar gäller så kallade "Red Light Cameras", alltså kameror placerade vid rödljus i korsningar. Olycksrisken vid dessa kameror är höjd, och detta markant! Frågan är om fartkameror då verkligen får eftersökt effekt. Själv ställer jag mig en aning tvekande till detta.

Det hade varit intressant att sammanställa en undersökning som visar på orsak och verkan mellan olycksstatistik, de eventuella risker kamerorna medför och fartkamerornas psykologiska effekt på oss bilister i Sverige.

Min egen lilla teori, är att fartkameror på vägar med högre hastigheter är direkt farligt, då många, inklusive mig själv vid tillfälle, tvärbromsar av ren reflex oavsett vad för hastighet man håller när man upptäcker en kamera. Ju högre hastighet, desto längre reaktionssträcka, och större risk att få en knuff i rumpan.

Men att sätta kamerorna vid exempelvis skolor och så vidare då? Då håller man redan en så pass låg hastighet, att risken för personskador vid eventuell påkörning bakifrån är försumbar. Varför inte helt enkelt bygga bort alla bulor och bucklor i vägen som orsakar irritation, och sätta kameror på låghastighetsvägar i stället?

Nej, jag tror att kameror själ för mycket uppmärksamhet. Ögonen pendlar mellan kameran och hastighetsmätaren för mycket, och ett barn kan komma från ingenstans, som så många vet.

Kameror kanske inte har en så pass stor positiv inverkan som man vill ge sken av? Oftast sitter ju kamerorna på 70 och 90 vägar precis bakom en kurva eller en backe eller andra ställen där de tar uppmärksamheten från där den behövs.

Nåja, bara en tanke bland andra.

2010-01-12

Filmindustrins undergång?

Jag reflekterade lite över vad våra kära mediaolags-lobbyister och deras arbetsgivare talat om för oss, att p(r)ivatkopiering exempelvis via TPB skadar filmindustrin, och läser sedan om en artikel på DN om filmen Avatar som jag i förbifarten snubblade över för någon dag sedan. Där nämns att filmen slår de flesta rekord, och ligger på 4:de plats för mest inkomstbringande film någonsin, och på mycket kort tid dessutom. Något rimmar lite illa här. Jag har ju läst en annan artikel från aftonbladet, där det står att filmen även är dem mest nerladdade någonsin, på endast 7 dagar!

Hur i hela världen går det ihop? Rent logiskt så borde det väl vara så, att om filmen slår kassarekord osv, så borde den ju inte laddas ner så mycket? Det samma gäller ju om filmen slår nedladdningsrekord. Då borde ju filmen inte dragit in speciellt mycket. De säger ju att nedladdning skadar filmindustrins intäkter. Jag kanske har missat något, det har hänt förr.

Kan det vara så, att nedladdning kan fungera som reklam? Gratis PR? Så enkelt kan det väl inte vara. Inte heller kan det väl vara så, att vissa upplevelser passar sig bäst i exempelvis biosalongen eller på konserten. MP3 i all ära, men vill jag ha en riktig upplevelse, så går jag hällre på en föreläsning än att lyssna på den framför datorn eller i bilen. Förutsatt att jag har möjlighet till det, vill säga.