2016-03-10

Om 20 år riskerar vi massarbetslöshet!


Piratpartiet är en politisk organisation som älskar teknik. Som politiskt parti anser partiet att teknik är ämnat att hjälpa människor att dels leva ett drägligare liv, men även att tekniska medel är en samling verktyg att hjälpa oss i, och att driva på, mänsklighetens outtröttliga sökande efter svar om hur den värld vi lever i fungerar.

Ett av de mycket heta ämnen som är på tapeten just nu är fordon som kan framföra sina passagerare eller last utan någon förare. De finns redan nu på våra gator i utvärderande tester som genomförs!

Vi är mycket nära att lansera dessa helt autonoma bilar på våra vägar, och det är fullständigt fantastiskt. Volvo anser att de kan lansera självkörande bilar redan 2020, enligt VD Håkan Samuelsson.

http://www.expressen.se/motor/volvo-sjalvkorande-modeller-redan-2020/

Hoppa in i bilen, säg åt den att köra till jobbet och drick sedan färdigt kaffet som du knappt han att brygga efter att du svarat på alla mejl, sparkat ut barnen till skolan, skällt på din bättre hälft samt alla andra mer eller mindre viktiga morgonbestyr som måste göras.

Kanske går det så långt att vi inte längre behöver ha körkort för att använda bilen. Det kan komma en tid då barnen, med ett temporärt "körpass" kan hoppa in i bilen och få skjuts till kompisen eller skolan utan förälder med som passagerare. Bilen kan ju trots allt köra hem själv igen.

Polisen kommer nog troligen sitta kvar i sina bilar ett tag till. En polisbil utan poliser skulle kunna vara rätt tragikomiskt. Någon behöver trotts allt rycka ut till olycksplatser, även där man inte riktigt kan säga vems fel olyckan var.


Denna utveckling leder dock till att vi kan förutspå en mycket tuff tid på arbetsmarknaden inom vissa yrkesgrupper.
  • Taxichaufförer
  • Busschaufförer
  • Lastbilschaufförer
  • Ambulansförare
  • Körskolelärare
  • Budbilsförare
Dessa är några av de yrken som skulle kunna komma att förpassas till historien. Varför? Det är enkelt.

Tänk den taxifirma som skulle motstå att ersätta en vanlig taxichaffis med en taxibil med autopilot. Inga raster. Inga löneförhandlingar, inga sociala avgifter eller löneutbetalningar. Minskad byråkrati. Inga risker för rån, misshandel eller trakasserier. Det finns helt enkelt ingen som helst anledning att behålla en anställd i det läget.

Det är som att placera en trafikpolis i var korsning trotts att det finns fungerande trafikljus. Är Sveriges redo att ta denna fighten med arbetslösheten inom dessa yrkeskategorier, som idag anställer och sysselsätter tiotusentals människor, när de helt enkelt inte finns arbete för dem längre? Svaret på det torde vara, nej.

Detta är bara ett exempel på hur tekniken förenklar vår tillvaro på ett sätt som kan komma att förändra arbetsmarknaden mycket drastiskt, och om man inte förutser detta och arbetar på lösningar kring vad tekniken kan ha för konsekvenser i samhället, då riskerar man stora framtida problem.

Piratpartiet har i dagsläget ett mycket konkret förslag till att lindra effekterna av att hela yrkeskårer riskerar försvinna tack vare den fort framskridande tekniska utvecklingen.

Förslaget kallas Basinkomst, och togs fram specifikt för att minska osäkerheten vid arbetslöshet och bidra till att ingen, oavsett vad exempelvis en framtida teknisk utveckling kan leda till för konsekvenser, blir utförsäkrad eller saknar chansen till att ombilda sig.

Christian Engström har publicerat ett förslag till hur basinkomst skulle kunna införas. Hela förslaget finns som PDF här. Mycket läsvärt!